Slajd1 Slajd3 Slajd4

Slajd5 Slajd6

 W latach 2013-2015 w TJO-NOT Tarnów opracowano i otwarto wystawę pt. „Historia przemysłu przetwórczo-rolnego i spożywczego w Tarnowie i regionie oraz tradycja ich produktu”.

Oprócz walorów edukacyjno-popularyzacyjnych wobec techniki, technologii i gospodarczego sukcesu firm wpisanych w historię miasta i regionu, nasza TJO stara się zaktywizować koleżanki i kolegów do odtworzenia koła Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITPSpoż). Koło które było znaczącym, rekrutowanym i wspieranym przez środowisko z wówczas dużych zakładów przemysłu przetwórstwa owocowo-warzywnego „Fructona” i „Owintar” oraz znane w kraju i regionie Zakłady Mięsne w Tarnowie.

Wystawa przewidziana jest na roczną ekspozycję z cyklem konferencji. Pierwsza konferencja prezentowała m.in. wspomnienia z branży browarnictwa, przetwórstwa mięsnego oraz infrastruktury i przemysłu determinującego rozwój produkcji rolnej, tj. PFZA – Mościce (pierwszej wielkiej przemysłowej chemii w II RP, dziś protoplasty dla Grupy Azoty).

Kolejna prezentowana z tematyką historii i tradycji mleczarstwa, młynarstwa z głęboko osadzoną w mieście i regionie tradycją piekarniczą oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego i winiarskiej produkcji wzbogaconej o tradycję składów dystrybucji węgierskich win.

okladka

Album z wystawy na CD do nabycia w siedzibie TJO NOT Tarnów.