Utworzono Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa

W Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie powstała nowa, niepubliczna placówka kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym – Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (kelner, technik usług kelnerskich, kucharz, pracownik pomocniczy gastronomii, technik żywienia i usług gastronomicznych), która realizuje działania  w czterech następujących obszarach:

  • Obszar I: działalność edukacyjno-szkoleniowa

Działalność BCU umożliwia uzyskiwanie, uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych następującym grupom odbiorców:

    • Osobom dorosłym (z wyłączeniem nauczycieli kształcenia zawodowego), które będą miały możliwość skorzystania z dwóch form kształcenia, tj.: 30 godzinnych szkoleń zawodowych, kończących się branżowym certyfikatem umiejętności oraz 120 godzinnych kursów zakończonych wydanym certyfikatem kwalifikacji z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowej),
    • Osobom młodym: uczniom i studentom, którzy będą mogli skorzystać z 15 godzinnych branżowych szkoleń zawodowych potwierdzonych zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia branżowego,
    • Nauczycielom kształcenia zawodowego, którym zaoferowane zostaną 15 godzinne szkolenia branżowe, kończące się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu szkolenia branżowego.

W szkoleniach i kursach stacjonarnych, realizowanych w Branżowym Centrum Umiejętności udział weźmie co najmniej  540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn). Dodatkowo w trybie zdalnym, z wykorzystaniem platformy zdalnego uczenia się, zostaną zrealizowane szkolenia i kursy dla co najmniej 100 osób. W programie każdego ze szkoleń i kursów uwzględnione zostaną zagadnienia dotyczące cyfrowej oraz zielonej transformacji.
Zajęcia realizowane w pełni wyposażonej pracowni gastronomicznej  oraz pracowni obsługi gości (dla zawodu kelner) – stanowiące zaplecze Izby Rzemieślniczej w Tarnowie.
W ramach przedsięwzięcia realizować będziemy remont i wyposażenie dla nowej pracowni gastronomicznej jako kolejna pracownia w której będą realizowane szkolenia/kursy.
Ilość planowanych grup szkoleniowych tj. ok 45 liczących średnio 10-12 uczestników.
Okres realizacji ww. grupy uczestników tj. 01.01.2024 – 30.09.2025 roku.

W ramach inicjatywy BCU, do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji włączona zostanie jedna nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowa), odpowiadająca na potrzeby dziedziny gastronomia i kelnerstwo. Dla nowej kwalifikacji, Stowarzyszenie „Polska Akademia Sztuki Kulinarnej” pełnić będzie funkcję instytucji certyfikującej.

Branżowe Centrum Umiejętności prowadzić będzie również ośrodek egzaminacyjny w zakresie egzaminów zawodowych lub innych egzaminów właściwych dla dziedziny gastronomia i kelnerstwo.

  • Obszar II: działalność wspierająca współpracę szkół, placówek i uczelni z pracodawcami

Branżowe Centrum Umiejętności realizować będzie działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Ponadto corocznie pozyskiwać będzie informacje od pracodawców dotyczące zapotrzebowania rynku pracy na umiejętności, kwalifikacje i zawody w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo.
Powołana zostanie Rada Branżowego Centrum Umiejętności, w skład której wejdą przedstawiciele powiatowej rady rynku pracy, wojewódzkiej rady rynku pracy, partnerzy społeczni, władze regionalne i lokalne oraz pracodawcy, w tym z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, reprezentujący sektor gastronomii.

  • Obszar III: działalność innowacyjno – rozwojowa 

W Branżowym Centrum Umiejętności realizowane będą działania mające na celu zwiększanie transferu wiedzy, nowych technologii, wyników badań i analiz do edukacji. Upowszechniane będą rozwiązania
z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji oraz nowatorskie rozwiązania w kształceniu zawodowym, mające zastosowanie w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo. Realizowana będzie współpraca
z instytutami i ośrodkami badawczymi.

  • Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna

Działalność Branżowego Centrum Umiejętności w niniejszym obszarze dotyczyć będzie w szczególności promocji zawodów i kształcenia w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo (m.in. poprzez realizację konkursów branżowych i turniejów dla uczniów), wspierania szkół i placówek systemu oświaty oraz uczelni w realizacji doradztwa zawodowego, upowszechniania zmian wdrażanych w kształceniu zawodowym od 2019 r., a także wspierania osób z niepełnosprawnościami w wejściu na rynek pracy.

Branżowe Centrum Umiejętności rozpoczęła działalność w grudniu 2023 r. Siedziba Centrum zlokalizowana zostanie w Tarnowie, przy ul. Jana Kochanowskiego 32 (w budynku Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości). Organem prowadzącym Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa będzie Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie.

21 marca 2024 r. w siedzibie Izby odbyło się I Posiedzenie Rady Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU).

Celem Rady jest kształtowanie strategicznego kierunku rozwoju naszego Centrum, zapewniając, że nasze działania edukacyjne i szkoleniowe odpowiadają potrzebom rynku pracy oraz najnowszym trendom branżowym. Rada pełni funkcję decyzyjną, odpowiadając za nadzór nad jakością i efektywnością programów oraz inicjowanie innowacji w kształceniu zawodowym. Dzięki temu BCU utrzymuje i wzmacnia swoją pozycję jako lider w dostarczaniu specjalistycznych szkoleń, dążąc do doskonałości edukacyjnej i zawodowej.

Szczegółowe informacje, harmonogram i zakres tematyczny szkoleń oraz dokumenty rekrutacyjne, dostępne są na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

źródło: izbarzemieslnicza.tarnow.pl